sobota, 20. junij 2009

Odprto pismo Ministru za Zunanje zadeve Republike Slovenije ter odgovor

AAG org.

ALPE ADRIA GREEN

e-mail: alpeadriagreen@gmail.com , adderess: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija

Spletne strani: http://greenslo.bravehost.com/ , http://www.greenaction-planet.org/, http://www.ekokvarner.hr/

Datum: 8.6.2009

Odprto pismo Ministru za Zunanje zadeve Republike Slovenije

Zadeva: Vrh srečanja ministrov za zunanje zadeve G8 v Trstu in stališče Slovenije glede plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in okolici

V pričakovanju prihodnjega srečanja G8, ki bo v Trstu od 25. do 27. junija, kjer se bo obravnavalo probleme zunanje politike, sprašujemo Vaše spoštovano Ministrstvo, če in kdaj namerava Republika Slovenija obravnavati problem načrtovanih plinskih terminalov v Tržaškem zalivu.

Omenjeni plinski terminali, ki jih Italija podpira, predstavljajo namreč problem varnosti za cel severni Jadran in so povzročili diplomatski spor med Italijo in Slovenijo, ki ga lahko razreši samo mednarodna ustanova.

Na naš naslov vsakodnevno prihajajo vprašanja in pozivi, o ostrejšem ukrepanju AAG o tej zadevi, tudi s strani zamejskih Slovencev, ki živijo v Italiji in jih je država Slovenija dolžna tudi na podlagi ustave RS zaščititi.

Potrebno bi torej bilo, da bi se Slovenija uradno udeležila srečanja G8 (s tem, da bi udeleženo Ministrstvo za Zunanje zadeve imelo uraden pristop) in potrdila svoje nasprotovanje gradnji teh terminalov, ki lahko, če se projekt uresniči, nepopravljivo poškodujejo okolje in ekonomski napredek celotnega zaliva.

Alpe Adria Green bo ob tej priložnosti organizirala manifestacijo v znak protesta in s tem seznanila mednarodne medije o tem, kaj se dogaja.

Pričakujemo Vaš vljuden odgovor.

Predsednik ALPE ADRIA GREEN:

Vojko Bernard

Dostavljeno po e-pošti:

Samuel Žbogar, zunanji minister

Dragoljuba Benčina, državna sekretarka

Borut Pahor, Predsednik vlade

dr. Danilo Türk, Predsednik republike

Pavel Gantar, Predsednik državnega zbora

Mag. Blaž Kavčič, Predsednik državnega sveta

mediji

Ljubljana 17. junija 2009 – Minister Žbogar je odgovoril na odprto pismo ALPE ADRIA GREEN v zvezi z gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. V odgovoru predsedniku ALPE ADRIA GREEN, g. Vojku Bernardu, minister Žbogar poudarja, »da Ministrstvo za zunanje zadeve in drugi pristojni organi tekoče spremljajo dogajanje v zvezi z načrti Republike Italije pri postavitvi plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Vsebinsko se omenjena problematika obravnava na bilateralni ravni znotraj vladne medresorske komisije, ki je bila s ciljem oblikovanja stališč do problematike plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ustanovljena leta 2006.«

Glede pobude v odprtem pismu za njegovo udeležbo na srečanju zunanjih ministrov skupine G8, ki bo v Trstu od 25. do 27. junija, minister pojasnjuje, »da se žal ne more pozitivno odzvati. Republika Slovenija namreč ni članica omenjenega foruma – na sestankih skupine G8 je Slovenija sodelovala le v času našega predsedovanja Svetu EU. Interese Evropske unije bo junija v Trstu zastopala Češka republika, trenutno predsedujoča članica Svetu EU.«

Ni komentarjev: