torek, 30. september 2008

V PETEK, 10.OKTOBRA OB 9 SE ZAČENJA NA TRŽAŠKEM SODIŠČU PROCES PROTI ROBERTU GIURASTANTEJU.

»Pripravljam proces in v dveh tednih moram predložiti svojo obrambo s seznamom prič. Očitno je, da je to proces proti pravicam vseh evropskih državljanov. Potreboval bi podatke o mejnem onesnaževanju od slovenskega Ministrstva za okolje in prostor, da bi se lahko zoperstavil italijanskim oblastem. Proces je javen, zato mu lahko prisostvujejo vsi (mediji, državljani in društva).


NARAVOVARSTVENIK ALPE ADRIA GREEN OBTOŽEN V ITALIJI, KER JE PRIJAVIL ITALIJANSKO ONESNAŽEVANJE V SLOVENIJI IN NA HRVAŠKEM.


V PETEK, 10.OKTOBRA OB 9 SE ZAČENJA NA TRŽAŠKEM SODIŠČU PROCES PROTI ROBERTU GIURASTANTEJU.


Roberto Giurastante je glavni predstavnik organizacije Greenaction Transnational in član združenja AAG italijanskega-hrvaškega in slovenskega okoljskega networka. Obtožen je bil, ker je italijanskim in evropskim oblastem prijavil onesnaževanje zraka in morja, ki ju v Italiji, Sloveniji in na Hrvaškem povzročata tržaški sežigalnica in čistilna naprava.

Lokalno sodstvo je proti njemu izdalo »kazensko ovadbo«, ki v Italiji dovoljuje obtožiti, preiskati in obsoditi osebo, ne da bi bila le-ta o tem obveščena (brez procesa) s trditvijo, da ta oseba ni odgovorna za organizacijo, za katero je v tistem obdobju (leta 2007) podala ovadbo. Gospod Giurastante je bil leta 2007 tajnik Friends of the Earth (prijatelji zemlje) iz Trsta. Po tem, ko se je pritožil na tako ravnanje sodstva, so ga pozvali na sojenje in proces se bo začel v petek, 10. oktobra ob 9 na tržaškem sodišču.

Ta proces v resnici želi zanikati Giurastanteju in drugim naravovarstvenikom pravno pravico upreti se arhiviranju obtožb, ki zadevajo interese in odgovornosti vplivnih vršilcev dolžnosti državne uprave, politikov in sodnih organov v trstu, ki niso preprečili prenehanja hudega onesnaževanja, za katere obstaja dokumentacija.

Giurastante je avtor glavnih preiskav in obtožb (tudi na evropskem nivoju) proti industrijskemu onesnaževanju v tržaški pokrajini, kršitvam varnostnih predpisov na nevarnih objektih (zakon Seveso) in kršitvam dolžnosti o informiranju in preprečevanju tveganja, ki se nanaša na pristanišče in na bližnjo centralo v Krškem.

Ni komentarjev: